ÜLKEDE SU BARIŞI DÜNYADA SU BARIŞI 

Genel

Orman yangınları sorunu çözümlendi mi?

22 10 2019

Merhaba;

Ülkemizde “sıcak günler” neredeyse olağanlaştı. Böyle de olsa İzmir’deki büyük orman yangınını unutmuş olamazsınız. Yangının gündemde olduğu günlerde, deyim yerindeyse, “sıcağı sıcağına”, pek çok kuruluş, kişi konuyla ilgili çeşitli açıklamalar yaptı. Hemen hemen her yıl gündeme gelen yangınlar sırasında yine hemen hemen aynı içerikte açıklamaların yapılması, etkinliklerin düzenlenmesi ne denli yararlı, somut ve kalıcı sonuçlar verdi, bilemiyorum. Ancak, gözlemleyebildiğim kadarıyla “Garp cephesinde yeni bir şey yok!” Bu nedenle gelecek yıllarda da benzer yıkımların yaşanmaması yine büyük ölçüde rastlantılara bağlı olacak. Olmasın istiyorum.

“Orman yangınlı sıcak günler” şimdilik de olsa geride kaldı. Dolayısıyla daha akılcı, nesnel değerlendirmelerin yapılabileceğini düşünüyorum. Bu düşünceyle hazırladığım incelemeyi yararlı olabilir umuduyla ekte bilginize sunuyorum.

Saygılarımla.

Yücel Çağlar  Sizi bilmiyorum ama ben İzmir’deki “büyük” orman yangını sürerken, yanı sıra, söndürüldükten hemen sonra yapılan açıklamalardan, parasal yardım çağrılarından artık “fena halde” sıkıldım: Orman Genel Müdürlüğü’nün yangından yalnızca on gün sonra, deyim yerindeyse yangının külü bile henüz soğumadan, kamuoyuna yangından yalnızca on gün sonra yaptığı şu açıklamaya bakar mısınız: “Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Türkiye’de ağaç ve orman sevgisini arttırmak, toplumun her kesimini çevreye duyarlı bir hale getirmek ve katkı sağlamak özellikle de son zamanlarda çıkan orman yangınları sebebi ile telef olan ağaçların bir kısmını da olsa telafi edebilmek amacıyla çevre farkındalığı yaratmak için rekor fidan dikimi etkinliğini düzenleyeceğini ifade etti. Düzenlenen bu etkinlikte 81 ilde de eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek dikimler için; "Öğrencilerden, askeri birliklere, sivil toplum örgütlerinden kamu kurum ve kuruluşlarına, esnafından işçisine, kısaca 7’den 77’ye toplumun bütün kesimlerinden katılacak vatandaşlarımızın katkılarıyla 11 Kasım 2019 günü saat 11.11’de 81 ilimizde 2 bin 23 farklı lokasyonda aynı anda vereceğimiz startla 3 saatlik bir zaman dilimi içerisinde ülke genelinde 11 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız. 11 Kasım 2019 günü yaklaşık 1 milyon vatandaşımızın etkinliğe katılımı planlanmaktadır”. Etkinlik, Orman Genel Müdürlüğü taşra birimlerinin koordinasyonunda yürütülecek olup çalışmaların, valilikler, il milli eğitim müdürlükleri, askeri birlikler, il sağlık müdürlükleri, il emniyet müdürlükleri, belediyeler ve köy muhtarlıkları ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır…. "Yapılacak ağaçlandırma etkinliği ile bir taraftan 7’den 77’ye toplum bütün kesimlerinin toprakla haşır neşir olması hedeflenirken, diğer taraftan da son yıllarda ülke genelinde yürüttüğümüz ağaçlandırma çalışmalarını dünyaya duyurmak, dikkatleri ülkemizin bu konuda yürüttüğü başarılı çalışmalara çekmek ve yapacağımız başvuru ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek hedeflenmektedir. Etkinlik, yanan alanlarla birlikte, köy okulları ve köy yolları başta olmak üzere okul bahçelerinden yol kenarlarına, kamusal alanlardan bozuk orman alanlarına, askeri birliklerden ibadethane ve sağlık ocağı bahçelerine kadar kısaca ağaçlandırma çalışması yapılabilecek bütün potansiyel alanlarda gerçekleştirilecektir."   Tüm makale için lütfen tıklayınız Ormanlar ve ormancılık üzerine sessiz tartışmalar (47)-min
Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın

Sadece üyelerimiz yorum yapabilir, hemen ücretsiz üye olmak için Tıklayın

(E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır)
Yorumu Gönder
Henüz Yorum Yapılmamış